On tenim la lluna ara? i el sol!

dissabte, 22 de novembre del 2014

RUTA MAIA 2014 - 9 - CHICHICASTENANGO - ANTIGUA GUATEMALA

RUTA MAIA 2014 - 9

Volia tornar a Chichicastenango, en tenia un record emboirat però precís, i no m'ha decebut, és més gran que fa vint anys enrere, el mercat sobrepassa els seus límits naturals, també. Però anem al principi.


Mercat de Chichicastenango des de l'església del "Calvario"
Ens hem llevat a Panajachel ben d'hora, abans de les set, i el transport ha estat puntual. En marxa hem fet algunes fotos del llac i passant Sololà en un sospir penso que també mereixia una visita que ahir no vàrem fer. 
No podem amb tot. 


La fotografia no és bona, però és un document de la velocitat que dúiem. Volcà Toliman des d'un mirador popular.
Abans de les 10 hores ja estem a Chichicastenango, el xofer ens deixa en la part posterior de l'Hotel Santo Tomas, on ens capta un guia local que ens acompanyarà les dues hores llargues que ens passejarà pel mercat turístic del centre de la ciutat. Ens hauria agradat més anar una mica al nostre aire, però el guia ho fa bé, tot i que ens queda el neguit de ser el típic turista que va a la nostra Boqueria a fer fotos. Però és força diferent l'ambient mateix.


Frontal església Santo Tomas


Confrares a la porta de Santo Tomas.















És diumenge i tenim sort, el mercat està a punt de rebentar i a les escales de Santo Tomas ens trobem que uns confrares estan fent una ofrena al Sant.




De fet, no abandonem mai el centre neuràlgic, el mercat i les rodalies més properes,  
A les escales de Santo Tomas





















com el cementiri de colors. 


Cementiri a tocar del mercat de Chichicastenango
El guia ens porta fins a una botiga de màscares, on disfressem al Roger amb un vestit típic que s'utilitza per les festes de la ciutat, amb màscara inclosa.

Aquí dins de la disfressa està el Roger
Sortint de la botiga tornem al Mercat i pugem a l'església del Calvari, dins veiem un sanador maia fent un cerimonial privat... dic privat però allí entren tot de turistes a fer fotos, malgrat el nostre guia ens ha demanat de no fer-ne (?) Obedients, nosaltres no en fem. 


La dona gran del Calvari ens mostra un objecte antic.
Marxant de l'església, una dona gran ens vol vendre una pedra que diu ha trobat a les muntanyes dels voltants. Podria ser cert, i podríem haver-la agafat pel ridícul preu que ens demanava. Però no ho varem fer, semblava de fireta i pintada amb colors estridents. 
Li donem uns quetzals i marxem.

A les escales del Calvari
El guia ens fa la foto de rigor a les escales del Calvari i tot seguit ens endinsem en el mercat més acolorit que et pots trobar per aquestes terres, teniu quatre fotos, n'hi ha més, però tampoc us vull cansar. Comprem records a les botigues que ell ens porta, teles, pedres i records per a la família.

Mirades encreuades de curiositat dins del mercat
Màscares en una de les moltes botigues del mercat

Penjolls o menjar, hi ha de tot i més encara!

Un dels dos jaguars que fan parella (sobre de la mascara rosa) a l'esquerra de la foto, ara el tenim a casa. 
El guia ens acompanya a un restaurant típic on dinem, abans de la una, a las dues hem quedat que ens canviarem de vehicle per anar fins a Antigua.

El  Roger fent amistats (doloroses?)
Abans però entrem a l'hotel Santo Tomas, on tenen un jardí amb música en directe de fons i un assortit d'aus molt ampli. El Roger accepta l'oferiment d'un papagai que vol pujar al seu braç, però l'animal quan se'n cansa li diu adéu amb unes picossades al braç, molt amistós, però es cansa amb facilitat l'animal. El Roger, però, molt feliç dels seus morats!
Arc de Santa Catalina, orgull de la ciutat d'Antigua
Pels tombants de les cinc arribem a Antigua i poc després ja estem encabits a la nostra gran suite de dos pisos. i cinc minuts després ens avisen que el senyor Arrivillaga ens espera a recepció.

Per fi ens coneixem, i ens podem tocar.


Alvaro Arrivillaga i Ferran d'Armengol amb el llibre on comparteixen relats

Demà toca Antigua, de moment això és tot.




Totes les fotos són del Roger l'Empar i el Ferran. Menys les que ens deixem fer.

Si les voleu compartir feu-ne esment, gràcies.

Guatemala - Agost 2014

Ferran d'Armengol i família
Terrassa, Novembre 2014



Terrassa.net