On tenim la lluna ara? i el sol!

diumenge, 21 d’abril del 2013

QUATRE PALS - UN PAÍS I UN DESENCÍS

Remenant imatges i dos noms; Puig i Cadafalch amb Jordi Salat, vaig descobrir aquesta imatge en blanc i negre que tot seguit podeu visualitzar.

Imatge de procedència desconeguda captada a la xarxa

Em va sobtar veure el conjunt de l'ara anomenada Plaça d'espanya al costat d'unes quatre barres de Puig i Cadafalch molt diferents a les que actualment gaudim en un lloc molt semblant, a la ciutat de Barcelona. No puc dir que siguin les mateixes i les actuals em semblen, veient aquestes, una burda i trista imitació que no diuen res del molt que poden dir les que es representen en aquest gravat.

Puig i Cadafalch
Seguint la petja de la primera imatge, vaig aterrar a la pàgina d'Art Neutre, on vaig trobar una entrevista feta a Jordi Salat, de qui podeu veure una imatge tot seguit.

Jordi Salat 
El Jordi Salat va ser l'impulsor que va moure els fils per reposar les quatre columnes que Puig i Cadafalch va projectar per l'espai encara verge de la muntanya de Montjuïc, i que va ser projectat amb tot un seguit de simbolismes que la mateixa petita muntanya de la ciutat amaga en el seu propi nom. Imagino que la primera imatge d'aquest post pot ser part de l'estudi que Puig i Cadafalch va projectar.

Ell diu que va descobrir per casualitat les quatre barres de Montjuïc  però jo recordo que per casa corria una fotografia vella de l'àvia, de quan era jove i amb el seu pare, a sobre d'una moto Norton impressionant i amb aquelles columnes de teló de fons.
"Les quatre columnes" llibre de Jordi Salat
El Jordi Salat va publicar el llibre "Les quatre columnes" on ens explica, després d'una investigació seriosa i contundent, els simbolismes d'aquests quatre "pals" com ell els anomena, i els lligams amb la maçoneria, el judaisme i altres detalls. Cal llegir el llibre per anar gaudint dels amagatalls descoberts per aquest investigador.

Caldria fer una bona visita a la pàgina que el Jordi Salat manté, hi ha material molt interessant per gaudir una bona estona, i no sols de les quatre columnes.

Tampoc us podeu perdre la pàgina del Centre Català d'Història, amb enllaços i arxius que se'ls pot demanar i te'ls fan arribar per correu. És molta la documentació que atresora aquesta pàgina.
I fins la Viquipèdia té un bon treball al respecte.

Ara una pregunta curiosa... per què li diuen "Poble Espanyol" a un indret, un museu a l'aire lliure, ple de carrers peninsulars on fins hi ha un carrer de Portugal...

Una última pregunta, us sona el nom "Iberona"?

Ara gaudiu d'aquest vídeo, on el mateix Jordi Salat exposa la seva tesi.


Conferència sobre les 4 columnes a càrrec de Jordi Salat (3/3) from intergrid on Vimeo.



No puc deixar el post sense recomanar la lectura del llibre "Les quatre columnes" i també que aneu seguint els enllaços que us poso al final de tot, i després seguir els enllaços que us proposen ells també. 

Navegareu per indrets curiosos i que us sonaran familiars, però que per art de màgia, els polítics d'ara s'entesten a dissimular-los, com si volgueren fer-los esdevenir llegendes per a menuts.

Amagar la veritat és tan fàcil com creure's les mentides pròpies i les dels estranys, que com deia el famós de torn: "Menteix, que alguna cosa quedarà."

Per cert, heu vist els àngels que Puig i Cadafalch va projectar a sobre de les columnes...?

Bon viatge amics!



Enllaços esmentats:

CERCLE CATALÀ D'HISTÒRIA

ART NEUTRE

PÀGINA DE JORDI SALAT

QUATRE COLUMNES - VIQUIPÈDIA


Ferran d'Armengol
Terrassa, Abril 2013

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Amic Ferran, d'acord que posats a restaurar les columnes, haurien d'haver estat fidels al disseny original. Però si vols que et sigui franc, aquest magnífic espai m'agradava més sense res. Crec que les columnes trenquen la perspectiva del conjunt.


Joan Adell Álvarez

Anònim ha dit...

El PP ja es va oposar al seu moment a la restitució d'aquestes quatre columnes. Que potser no els agraden les quatre barres? Encara estan "mandando la armada invencible a luchar contra los elementos" Si ademés aquests ocellots que hi ha al cim són àguiles i les àguiles sovint representen un símbol sinó estrictament imperial si de sobirania, doncs ja tenim en el cóctel l'explicació. No afegiré res més per no fer acarnissament.

Enric d'Armengol Galceran

Anònim ha dit...

El que passa és que s'ha fet bandera del tema i qualsevol cosa en contra fa que et mirin de cua d'ull, la veritat. L'exposició del 29 va ser molt 'espanyolista' encara que en estranyi tant, Poble Espanyol, MNAC semblant a l'Escorial, no ho enderrocarem pas tot. El mateix va passar el 1888 quan era a tocar el quart centenari del descobriment d'Amèrica. Això de les quatre barres ho deia la gent i encara no tota, és un mite reelaborat.

Julia Costa

Anònim ha dit...

Per què a l'entorn de les columnetes s'ha fet molta demagògia, formaven part d'un projecte anterior que es va desestimar i cal saber que Puig i Cadafalch també va participar en les obres de l'exposició del 29 i va desestimar aprofitar les ditxoses columnetes perquè treien perspectiva...
Encara més, hi havia d'haver quatre grups de quatre columnes amb les victòries alades.

Júlia Costa

Ferran ha dit...

Júlia, La informació sempre arriba escapçada, per això és bo parlar-ne.

Amb més raó encara, us convido a llegir el post i a seguir els seus enllaços, les explicacions del Jordi Salat són molt enriquidores.

Ferran ha dit...

Joan és cert, i potser, sols potser si haurien respectat tot el conjunt, encara seria molt millor, ara és ben cert que aquestes columnes sols trenquen el conjunt d'ara, posats a restaurar, fer-ho tot bé, tal i com està, aquesta restauració és tan sols un nyap.

Ferran ha dit...

Enric, et convido a que llegeixis els enllaços també, hi ha informació molt interessant sobre aquests tema.

Terrassa.net