On tenim la lluna ara? i el sol!

dissabte, 1 de setembre del 2012

LA TINENÇA DE BENIFASSÀ

Fredes, El Boixar, Coratxà, Castell de Cabres, La Pobla de Benifassà, El Ballestar (o Bell-estar) i Bel. Aquest són els principals nuclis de la Tinença.


Mapa de la Tinença i rodalies

La Tinença de Benifassà és una comarca dins d'una comarca, és la frontera de tres regnes antics, Aragó, Catalunya i València. Tres regnes germans que el mal seny vol convertir en enemics.


Fredes
Molí de l'Abad

Però res de res pot fer l'home, la Terra és qui mana, i en aquests petits poblets que s'estan pels voltants dels mil metres d'altura, alguns d'ells, sols volen la pau, i ser el que són, una part del món, volen ser els pobles de la Tinença, i ara mateix estan a la província valenciana de Castelló de la Plana.




Fredes

La nostra ruta amb cotxe va començar a la Sénia de bon matí. Després de passar per Molí de l'Abad i el pantà de Ulldecona, entrem ja a la Tinença. En algun lloc hi ha pintades on canvien el nom del pantà i posen Pantà de la Sénia. De fet, té més lògica, està més a tocar, però també podria ser el pantà de la Tinença de Benifassà, per exemple.


Fredes

Fredes
Fredes és el primer poble on arribem, és molt petit i està molt ben arreglat. Diuen que a l'hivern són deu habitants, però quan hi vàrem estar bullia per les festes. A Fredes hi ha el Tossal dels Tres Reis, lloc on pots posar un peu a cada regne... i si dus un bastó, el pots posar en el tercer.
Diuen que és on feien les seves trobades els tres reis veïns i així cap d'ells sortia del seu regne per parlamentar amb els altres dos.
De Fredes cal fer-ne esment que les cases estan molt ben conservades segons l'estil de la comarca. Potser, en ser un poble petit i a l'estiu estar més habitat, els seus hereus l'han volgut arranjar per a la seva residència d'estiu en bones condicions. Veurem si dura molt això, fora bonic que tota la comarca tingués el mateix nivell de cura. El problema és anar a comprar coses bàsiques.

Camí del Monestir de Santa Maria
Abans de Fredes però, havíem passat pel Monestir de Santa Maria de Benifassà. Estava tancat, no era ni dijous, ni estàvem entre la una i les tres del migdia, únic moment de tota la setmana que pots fer-ne la visita, però tot i saber-ho, calia fer una aproximació.

El Boixar
L'arribada en cotxe a El Boixar és de postal, com podeu observar en la fotografia anterior. El nom, com deu estar prou clar, li ve dels arbres que dominen, o bé dominaven, aquell sector de la Tinença. És un poble més gran que Fredes, amb més habitants, però dominen les cases abandonades.

Arribant a El Boixar
Aquest carretó descansa del treball a l'entrada del poble. De fet, ja el tenien jubilat, i com a tal, descansa a l'entrada del poble per saludar als visitants que de fora venen a veure els seus veïns.


El Boixar
El Boixar
No ens arribem fins Coratxà, així que no en tenim cap fotografia, i en el fons ens dol, doncs hem llegit coses bones de Coratxà, però anava sent hora de dinar, ens havíem entretingut massa en les primeres aturades. Així és que vàrem fer via cap a Castell de Cabres, on a l'entrada un cartell ens anunciava carn a la brasa i altres menges que venien de gust.

Castell de Cabres
Després calia fer el passeig pel poble que viu al voltant de la seva església, en el vell mig de tot plegat, i enfront d'una gran font preciosa i d'una casa familiar amb un nom ben explicit "Cal Cony", a tocar de "Cal Cony petit". 
Pujant fins a les restes del castell ens vàrem topar amb unes daines ben gracioses, que ens vigilaven de lluny no ens atanséssim massa. 

Castell de Cabres
Al mateix temps que, tot prenent el sol, un gat s'ho mirava encuriosit. Per sort, el Roger estava a l'aguait de tot i en va deixar bona mostra fotogràfica.


Castell de Cabres
Castell de Cabres és el poble amb més habitants. Es comenta que és pel fet d'estar aprop de Morella i tenir-hi bona comunicació per carretera.

El Ballestar
Castell de Cabres






Ballestar

Seguim fent via i arribem fins el Ballestar, un poble que es pot veure des de molts punts de la Tinença, i damunt del seu turó, té una estampa ben galdosa, dominant unes vistes precioses de la serra i del riu que la separen del poble de Bel, lloc on tampoc hi varem arribar.


La Pobla de Benifasà
La Pobla de Benifassà

Acabem el recorregut a La Pobla de Benifassà, capital de fet de la comarca, aquí tenen metge, correus dues esglésies, i un bonic passeig per fer grimpant pels seus carrerons costeruts i silenciosos. Tenen algunes cases pintades seguint les directrius artístiques modernes, però que no desentonen gens en el paisatge general.


El Boixar

Bé, cal comentar que aquest cop hem fet els pobles de la Tinença, però ens han quedat ganes de fer moltes més coses en aquest indret privilegiat per la seva riquesa en el paisatge. Passeig amb cavalls, senderisme, rutes en bicicleta i etc, hi ha moltes coses a fer.
I potser dir-vos que a Fredes se la considera la porta dels Ports, lloc on també ens agradarà fer-hi una visita, algun altre dia.


El Boixar

Ara no recordo on vaig fer aquesta...

Totes les fotos estan fetes per l'Empar Sáez i el Ferran d'Armengol, els animals són fotografies del Roger d'Armengol i Sáez.


La Tinença de Benifassà.
Agost 2012

1 comentari:

noves llunes ha dit...

Unes fotos precioses d'un lloc on sembla que el temps s'haja aturat...
Ens veiem el dissabte.
Una abraçada!
FRANCESC

Terrassa.net