On tenim la lluna ara? i el sol!

dilluns, 7 de febrer de 2011

ALBERT RÀFOLS-CASAMADA, EL TRAÇ I LA PARAULA


A la sala Muncunill de Terrassa es pot veure l’exposició “El traç i la paraula” d’Albert Ràfols-Casamada un dels artistes catalans contemporanis més destacats i polifacètics.
La majoria d’obres que es mostren són inèdites, recuperades del taller de l’artista i realitzades entre mitjans dels 60 i començaments del 2000. Un recorregut artístic molt atractiu i singular on l’obra gràfica s'alterna amb poemes de l’autor. Resulta molt interessant veure plegades les dues vessants creatives de Ràfols-Casamada: grafits, collages i pintura sobre paper o cartró; l'obra plàstica al costat dels textos poètics en els quals la força i la intensitat del color predominen en forma de mots. 

En aquest text de Ràfols-Casamada (“D’un mateix traç”, 1994) podem esbrinar la dualitat imatge-paraula com a expressió artística, com a desig de transmetre per diferents mitjans un únic traç.

"Algunes vegades em plantegen la qüestió de quina relació hi ha, des del punt de vista de l’acte creatiu, de l’esperit, entre la meva pintura i la meva escriptura. La relació, naturalment, està en mi mateix; podríem dir que és d’un mateix traç que es produeixen les dues coses. D’un mateix traç creatiu, que en ocasions esdevé pintura i en d’altres escriptura. No són activitats que provenen de dos compartiments diferents dintre meu, sinó d’un mateix i únic compartiment: el fons del jo, un lloc on el desig d’expressió s’activa fins a esdevenir forma, alguna cosa amb entitat pròpia capaç de ser transmesa. En uns casos en direm pintura, en d’altres poesia... però sempre rebran la llum -i les ombres- d’un mateix i únic lloc".
(groc)

les hores de ple sol
     els camps de blat
               com flames

d'un groc roent
                 cher Theo
aquesta llum em crema

        tot flameja

tot canta
          canta


oh la gran riallada
           del color!
(blau)

damunt el blau
          o dins el blau
o encara darrere
                   el blau
apareixen les figures
                    signes o estrelles
la ratlla que separa
         l'alè que uneix

i el color s'accentua
          que hi hagi
                    diu Miró
una gran contundència
                   de color

i es mouen les ones del blau
               damunt la tela


Albert Ràfols-Casamada. Policromia o la galeria dels colors, 1999.


Sala Muncunill, Terrassa (fotos: Empar Sáez)
1 comentari:

M. Roser Algué Vendrells ha dit...

Hola Empar, ja veig que amb els colors dels dies (enfilant finestres) et referies a cada hora del dia, és que m'ha fet gràcia veure la relació amb el poema de Rafols Casamada...
Petons,
M. Roser

Terrassa.net