![]() |
Imatge de procedència desconeguda captada a la xarxa |
Em va sobtar veure el conjunt de l'ara anomenada Plaça d'espanya al costat d'unes quatre barres de Puig i Cadafalch molt diferents a les que actualment gaudim en un lloc molt semblant, a la ciutat de Barcelona. No puc dir que siguin les mateixes i les actuals em semblen, veient aquestes, una burda i trista imitació que no diuen res del molt que poden dir les que es representen en aquest gravat.
![]() |
Puig i Cadafalch |
Seguint la petja de la primera imatge, vaig aterrar a la pàgina d'Art Neutre, on vaig trobar una entrevista feta a Jordi Salat, de qui podeu veure una imatge tot seguit.
![]() |
Jordi Salat |
El Jordi Salat va ser l'impulsor que va moure els fils per reposar les quatre columnes que Puig i Cadafalch va projectar per l'espai encara verge de la muntanya de Montjuïc, i que va ser projectat amb tot un seguit de simbolismes que la mateixa petita muntanya de la ciutat amaga en el seu propi nom. Imagino que la primera imatge d'aquest post pot ser part de l'estudi que Puig i Cadafalch va projectar.
Ell diu que va descobrir per casualitat les quatre barres de Montjuïc però jo recordo que per casa corria una fotografia vella de l'àvia, de quan era jove i amb el seu pare, a sobre d'una moto Norton impressionant i amb aquelles columnes de teló de fons.
![]() |
"Les quatre columnes" llibre de Jordi Salat |
El Jordi Salat va publicar el llibre "Les quatre columnes" on ens explica, després d'una investigació seriosa i contundent, els simbolismes d'aquests quatre "pals" com ell els anomena, i els lligams amb la maçoneria, el judaisme i altres detalls. Cal llegir el llibre per anar gaudint dels amagatalls descoberts per aquest investigador.
Caldria fer una bona visita a la pàgina que el Jordi Salat manté, hi ha material molt interessant per gaudir una bona estona, i no sols de les quatre columnes.
Tampoc us podeu perdre la pàgina del Centre Català d'Història, amb enllaços i arxius que se'ls pot demanar i te'ls fan arribar per correu. És molta la documentació que atresora aquesta pàgina.
I fins la Viquipèdia té un bon treball al respecte.
Ara una pregunta curiosa... per què li diuen "Poble Espanyol" a un indret, un museu a l'aire lliure, ple de carrers peninsulars on fins hi ha un carrer de Portugal...
Una última pregunta, us sona el nom "Iberona"?
Ara gaudiu d'aquest vídeo, on el mateix Jordi Salat exposa la seva tesi.
Ara gaudiu d'aquest vídeo, on el mateix Jordi Salat exposa la seva tesi.
Conferència sobre les 4 columnes a càrrec de Jordi Salat (3/3) from intergrid on Vimeo.
No puc deixar el post sense recomanar la lectura del llibre "Les quatre columnes" i també que aneu seguint els enllaços que us poso al final de tot, i després seguir els enllaços que us proposen ells també.
Navegareu per indrets curiosos i que us sonaran familiars, però que per art de màgia, els polítics d'ara s'entesten a dissimular-los, com si volgueren fer-los esdevenir llegendes per a menuts.
Amagar la veritat és tan fàcil com creure's les mentides pròpies i les dels estranys, que com deia el famós de torn: "Menteix, que alguna cosa quedarà."
Per cert, heu vist els àngels que Puig i Cadafalch va projectar a sobre de les columnes...?
Per cert, heu vist els àngels que Puig i Cadafalch va projectar a sobre de les columnes...?
Bon viatge amics!
Enllaços esmentats:
CERCLE CATALÀ D'HISTÒRIA
ART NEUTRE
PÀGINA DE JORDI SALAT
QUATRE COLUMNES - VIQUIPÈDIA
Ferran d'Armengol
Terrassa, Abril 2013