On tenim la lluna ara? i el sol!

dilluns, 24 de setembre del 2012

ANY 1962 LA RIUADA DEL VALLÈS - FA 50 ANYS

Història 1 
Era de nit, estàvem profundament adormits quan se sentiren uns cops que creiem venien de la porta del carrer, d’entrada no enteníem per què no feien servir el timbre per trucar. Vaig dir al meu marit; aniré a veure qui és. En posar els peus a terra el pis tenia un pam d’aigua, vaig xisclar; “Els meus fills”, i vaig sortir corrents per treure’ls del llit. No sabia què estava passant, però mitja hora més tard, a les fosques encara i en un indret sec i més elevat vaig veure com la meva casa marxava riera enllà, arrossegada per la força d'uns aiguats mai vistos. Era una casa preciosa i ben feta, després digueren que vivíem en barraques, i no totes ho eren. També ens digueren que no es pot construir a les lleres dels rius, però ja era tard i abans de construir-hi, ningú no ens ho havia qüestionat.

Amb aquestes paraules es saluda als visitants de l'exposició a la Sala Muncunill de Terrassa, fins el 26 d'Octubre

Sa Sala Muncunill de Terrassa


Mercat de la Independència - La Rambla - Juanita Biarnés
Durant els anys 60 Terrassa era potser una ciutat important en el món de la fotografia. Sempre ha existit una gran tradició. Molts noms pioners egarencs es veuen en aquesta exposició de la Sala Muncunill de la Ciutat. Per citar-ne alguns començaré per Juanita Biarnés, amb imatges força impactants i molt aconseguides, ella era una foto periodista que va viatjar per tot el món. També hi ha Ramon Masats, un dels líders de l'anomenada "Escola de Madrid de fotografia", amb força llibres publicats. Antoni Montcau-Jussà, altrament conegut com Toni Monka entre la jet-set de l'època, pioner de la premsa rosa al nostre país. Antònia Cos, una de les primeres en fer fotografia industrial, publicitat i moda per aquestes terres nostres. Antoni Boada, amb imatges també d'un alt interés. Eduard Bros, Josep Mº Alberó, Ignasi Marroyo, Carlos Duran o el barceloní Joan Colom. També hi ha imatges de Enric Jornet, guanyador de diversos concursos nacionals de fotografia durant els 60 i els 70 del segle passat.

No hi són tots en aquest post, sols he triat alguna imatge, pinzellades d'un moment que va marcar la Ciutat i la ciutadania egarenca.

Però si voleu veure més imatges, us caldrà aconseguir aquest llibre que tot seguit us comento.

Llibre publicat per Rotary Club de Terrassa i l'Ajuntament de Terrassa 
En aquest llibre patrocinat pel Rotary Club de Terrassa i l'ajuntament de la Ciutat, es poden veure fotografies de quasi tots els fotògrafs egarencs del moment. Cal pensar que les vies de comunicació amb la capital eren inaccessibles i gràcies a l'afició fotogràfica dels seus ciutadans s'ha pogut recuperar aquests arxius, molt s d'ells inèdits. Malgrat tot, moltes més famílies que sense saber quin tresor guardaven els pares o avis en aquell calaix d'andròmines, varen llençar un bon grapat d'instantànies que avui ampliarien molt més aquest arxiu.

En el lloc "Records de Terrassa" hi trobareu una molt àmplia i bona informació sobre les riuades del 1962 i sobre altres aspectes referits molt interessants, no us els deixeu passar.



Estació dels Ferrocarrils Catalans - Juanita Biarnés

Història 2

—Mira fill, —diu una dona gran a un vailet que mira una foto de les fotografies exposades a la Sala i on es veu una paret blanca amb un mirall, la foto d’una verge i un familiar, possiblement mort de feia temps. —Aquesta era la meva habitació, des de la seva finestra veia passar les caramelles quan feien cercaviles a la Rambla. La meva família feia generacions que hi vivíen.


Pont de la Renfe sobre les Arenes



Eduard Bros - Pont de la Renfe sobre les Arenes
En algun lloc he llegit que l'Abat de Montserrat i el aleshores President a l'exili, Josep Tarradelles, varen promoure col·lectes per als damnificats, intentant contrarestar la propaganda que el regim del moment va utilitzar per fer-se veure bé pels habitants que patiren aquesta desgràcia. Evidentment, d'ells no hi ha registres fotogràfics, no tenien tan bona premsa com els senyors del moment.


Història 3
Diuen tres-cents morts a la ciutat, però al nostre barri hi vivien molts que no estaven censats. Diuen que més tard i durant força dies varen aparèixer cadàvers en el mar de Barcelona.




Antoni Boada

Antoni Boada
En aquest vídeo penjat per l'Ajuntament de Terrassa al YouTube es poden veure imatges també impactants de la mateixa nit de pluja i dels estralls causats per l'aiguat,



Es poden trobar d'altres vídeos a la xarxa, sols us cal seguir el camí que us marqui aquest mateix.

Enllaços interessants
:
Records de Terrassa




Ferran d'Armengol
Terrassa Setembre 2012

Terrassa.net