On tenim la lluna ara? i el sol!

dilluns, 16 d’abril de 2012

LA PROCESSÓ DELS JUEUS (O DELS ROMANS) - ESTERRI D'ÀNEU -

La Processó dels Jueus es celebra tots els anys a Esterri d'Àneu per setmana santa. El divendres a les deu del matí es fa el "Via Crucis", i a la nit la pròpiament anomenada Processó dels Jueus, o com en diuen també la gent del poble, pel vestuari dels armats, la dels "Romans".

Sortida de l'església pel Via Crucis del matí
Cal destacar d'aquesta vestimenta que la part superior imita l'estil dels legionaris Romans clàssics, i de cintura en avall la tradicional catalana del Pallars, amb espardenyes incloses. Malgrat que no sabria dir si les espardenyes que porten els armats i la banda podrien estar no gaire encertades. Dins la meva tradició dansaire clàssica (de ja fa uns anys), en els mestres sempre els he escoltat dir que, en aquells dies, els homes tenien per costum dur les espardenyes amb les betes totes negres fins a la punta, i les que no estaven lligades amb la beta fins la punta, i els hi quedava un tros de tela blanca, les solien dur  la canalla i les dones. Però tampoc serem estrictes, el vestuari es prou galdós malgrat, segons diu la web de l'ajuntament, els cascs són de cartró, cosa que no vaig saber observar.

El Capità i els timbalers obren la Processó.
Els també coneguts com els Armats d'Esterri desfilen en dues fileres i encapçalats per un capità, que els marca el ritme de la marxa ajudat pels timbals i les llances que repiquen en el terra. Una corneta, i les seves tonades, dóna l'aire solemne i dramàtic a tot l'acte.

Algunes imatges encadenades

En la sortida del matí, el Via Crucis, cada estació està marcada amb plaques de ceràmica encastades en alguna de les parets dels carrers per on passa. Algunes de les peces són del segle XVIII, però en la represa de la tradició, que aquest any n'ha fet vint, en quedaven sols tres de les originals. De no fa gaire, l'ajuntament n'ha fet posar de noves amb el mateix estil de les antigues.

La Magdalena i la Verònica 
La sortida nocturna se'n diu la Processó del Sant enterrament, i surt dotze hores després de la del matí.

La Samaritana amb el càntir.
Entre els armats camina una noia que duu un càntir, és la Samaritana, que segueix el mateix ritme que marca el capità. Tot seguit i tancant la comitiva dels soldats caminen dues noies més que representen a Verònica (la del llençol amb la cara del Crist) i a Maria Magdalena. I darrere de les dues noies hi va el pas de fusta de Jesús de Natzaret amb el Josep d'Arimatea i seguits per la Dolorosa i el sepulcre que està custodiat per dos armats més, que mentre caminen representen una dansa curta que vol figurar una batalla entre ells, tot creuant les seves llances en avançar.

Els armats que fan la custòdia del cos de Jesús, i la dansa en la que piquen les seves llances.


En aquest curt vídeo es poden veure les evolucions dels custodis del cos de Crist.

La processó la clouen tres noies més, anomenades les tres Maries.

El Crist de fusta
I per tancar-ho tot, clouen l'acte els vilatans que volen seguir la processó, sigui pel matí o per la nit, encapçalats pel capellà del poble i les pietoses, que juntament amb un cor masculí van cantant cançons i salms quan el pas s'atura en les seves parades.

Cal destacar la majestuositat de l'acte, i el silenci que regna quan arriba el pas per on el públic espera veure tota la comitiva de la processó, o la del Via Crucis, que té poca diferència fora del nombre de pasos que surten de la parròquia, on hi estan exposats per a gaudi dels curiosos. Al mateix temps cal fer esment que convé veure les dues representacions per la seva variació cromàtica entre el dia i la nit.
Com a cas anecdòtic, dir que fins fa un parell d'anys encara es podia escoltar en una de les aturades, una veu femenina cantant "saetas" d'un balcó estant.

El Josep d'Arimatea

Però si no pots veure les dues, una com a mínim cal fer-ho, per la seva força en el ressò de les llances, la trompeta, els tambors i el rigor en la passa dels qui desfilen, un pas singular que en el cas de la samaritana queda força més accentuat.

Aquest vídeo que tot seguit podreu veure, està filmat just en tombar la primera cantonada, acabats de sortir de l'església.


Us convido a no passar per alt aquesta representació, ara que encara es pot veure sense empentes.
El divendres Sant.

Els armats tornant al Carrer Major

Aquest altre vídeo està filmat just abans d'entrar un altre cop al Carrer Major, tot tornant cap a l'església. Primer fan un replegament dels armats que sembla que han de retornar per on han vingut, però segueixen fent el tomb i tornen a agafar un altre cop la mateixa direcció, camí de l'església.
I en aquest vídeo els armats segueixen fent via fent la custodia de la samaritana, en direcció al carrer Major.
Totes les imatges estan realitzades per l'Empar Sáez i el Ferran d'Armengol.


Abril, 2012

Terrassa.net