On tenim la lluna ara? i el sol!

dissabte, 24 d’abril del 2010

CHECKPOINT ROCK, CANÇONS DES DE PALESTINA.


Els palestins són éssers humans que riuen, viuen, i fins i tot tenen una mort normal. No només els maten.  (Mahmud Darwish)

Zaituna (grup de suport a Palestina)  va organitzar el passat dia 20 d’abril al cinema Catalunya de Terrassa, la projecció del documental “Checkpoint Rock, cançons des de Palestina” (2009) dirigit per Fermin Muguruza, amb guió de Javier Corcuera. Aquest treball neix d’un viatge que el músic vasc fa a Palestina el 2002, acompanyat de músics israelites i palestins. Els nombrosos conflictes que van viure i el descobriment de la bellesa musical del territori són el punt de partida del documental. A través d’un viatge  per l’expressió musical d’un poble oprimit, escanyat entre murs de ciment, i davant la mirada impassible del món, els palestins obtenen una alenada de vida amb la música i la poesia. El documental està impregnat de la figura i la obra de Mahmud Darwish: el gran poeta del poble palestí. S'inicia amb les imatges del seu funeral;  una mort prematura que no va permetre que es realitzés una entrevista per al film. Els seus mots hi són al llarg de la filmació, són la mesura de l’estima que tot un poble li ret; les seves paraules han estat musicades per molts cantants, el poble el venera. Al final de la pel·lícula podem veure una punyent i inoblidable interpretació del Trio Jubran (els germans que acompanyaven amb els seus llaüts al poeta), després dels quaranta dies de dol.



El documental ens porta des de Tel Aviv, fins a Gaza i Cisjordània, passant pels humiliants checkpoints. Cantants de rap, rockers, músics tradicionals, artistes de l’avantguarda, expressen el seu rebuig, la seva ràbia a l’opressió que pateixen, la denúncia del poble ocupat, i ho fan cantant. Amb la música intenten trencar murs de pedra, i estan convençuts de la seva força, del seu missatge de resistència. Hi ha paraules que et fan estremir: “si ens destrueixen les cases amb bombes, amb les pedres en farem de noves” o “ en els checkpoints som ultratjats i humiliats, però en aquests llocs també neixen històries d’amor”


En faig difusió d’aquesta melodia de pau i vida, de la lluita. Escoltant la veu, el coratge dels homes i dones palestins no en tinc cap dubte que en sortiran triomfadors, no podran anihilar a tot un poble. Si teniu oportunitat no deixeu de veure “Checkpoint Rock”,  hi ha pocs documentals que arribin tan profundament a l’ànima de l’espectador a través de la música. 

Terrassa.net