On tenim la lluna ara? i el sol!

dimarts, 2 de febrer del 2010

84, Charing Cross Road – Helen Hanff


Llàstima que sigui un llibre curtet! L’he llegit molt a poc a poc per fer-ho durar més. Em posava de molt bon humor. Les cartes que la Helen va enviar al Frank Doel són divertides, plenes de vivacitat i tendresa.
La Helen Hanff (1916-1997), una escriptora sense formació acadèmica, es mal guanyava la vida fent guions de sèries per a la televisió americana. La seva passió eren els clàssics anglesos i en llegir un petit anunci de Marks & Co., la llibreria londinenca de Charing Cross Road, decideix demanar-los per carta algunes edicions que no trobava a Nova York. Aquest és l’inici d’una relació d’amistat entranyable, és també l’inici del llibre, i del gran èxit literari de la Helen, que després de vint anys de correspondència decideix publicar-ho en 1970. És una història senzilla, emocionant, que commou, entre altres coses, pels detalls que té amb els treballadors de la llibreria en una època dura pel racionament de la postguerra.
Ningú no coneix la fórmula de l’èxit, però en aquest cas, i després de llegir el seu llibre he pensat que ELLA bé s’ho mereixia, i que finalment se li va fer justícia. Ara és un llibre de culte, s’ha fet una pel·lícula i nombroses versions de teatre.
La Helen va viatjar per primer cop a Londres l’estiu de 1971 i, malgrat la llibreria era buida, va poder tocar els prestatges, sense llibres. Actualment a 84, Charing Cross Road hi ha un Pizza Hut.

Terrassa.net