On tenim la lluna ara? i el sol!

divendres, 27 de desembre de 2013

AIRE BRUT - Lluís Bosch

Acabar l'any amb bons desitjos és un bon final.

Amb el Lluís Bosch vaig coincidir, discrepar i arribar a acords en una pàgina literària que es diu Relats en Català, crec que ja la coneixeu la majoria de vosaltres, i si no, aneu a l'enllaç.Us dic això per fer-vos entenedor que el conec personalment, i que potser això em pot influir a l'hora de dir-vos que aquest llibre paga la pena llegir-lo. Ja quan ens fèiem els nostres comentaris, més o menys agradosos o no (tot ajuda a créixer literàriament), veia en l'estil del Lluís un nivell no gaire habitual en altres companys de la pàgina abans esmentada, i és que la literatura negra vivia en la majoria d'aquells escrits seus, en podria comentar una sèrie inacabada en particular, localitzada per Centre Europa que em tenia captivat. No era potser de l'estil de relats que més m'agradés llegir i la trobava estranya, però em tenia enganxat, ho he d'admetre.I aquestes són les mateixes sensacions que he tingut en llegir "Aire brut", amb la diferència que en aquest llibre he trobat aquell estil agradós de negra que m'atrau i que voldria comparar a la narrativa del tristament desaparegut Emili Castellanos, amb el seu "Us mataré a tots", per exemple. Bé, és una cosa meva potser, però en llegir "Aire brut" hi vaig pensar, malgrat la diferència de tema tractat i d'estil d'escriptura. 
Són literatura negra tots dos? sí.

I què puc dir-vos del llibre? poca cosa més a part de que cal llegir-lo. L'he trobat un text intrigant, que de la mà de l'autor et condueix per una Barcelona de post guerra seguint la mirada d'un camisa blava que està més perdut que un pop en un garatge en aquella trista i bruta Ciutat Comtal dels anys quaranta, on se centra el nus del relat. La fa respirar molt bé aquesta història i et sents dins del relat i els seus racons amb descripcions molt encertades. El final és trepidant i misteriós... però què dic? llegiu-lo!

"Aire brut" de Lluís Bosch.

Imatge capturada del bloc "L'ombra del crim"

Si voleu conèixer una mica millor a l'autor, no us perdeu l'entrevista que li fa l'Anna Villalonga en el seu bloc; "A l'ombra del crim".

El Lluís també té una vida literària en el món dels blocs, i actualment és de visita obligada el Nigra Sum. També podeu visitar el tancat Mil dimonis. A més a més participa en altres blocs col·lectius, però si us agrada ja l'anireu trobant. I amb això que us he dit, jo en trec la personal conclusió que el Lluís estima escriure, i opinar, i que li contestin també. Gran polemista i obert a raonaments fonamentats, es aconsellable una visita al seu món, i començar per "Aire brut" no és un mal començament, ara que l'any s'acaba (segons diu el calendari, jo no veig que el temps s'aturi).Em sap greu Lluís, ja sé que no t'agrada tanta cova, però no ho he pogut fer de cap altra manera. Sé que em perdonaràs.


Ferran d'Armengol
Terrassa, Desembre 2013

3 comentaris:

Lluís Bosch ha dit...

Mal m'està el dir-ho, però aquest cop m'ha agradat llegir el comentari que fas. En tot cas (i com sempre) crec que els textos tenen valor -o no en tenen- en funció d'ells mateixos sigui qui sigui l'autor.
Ara que sé que l'has llegida, algun dia en parlem!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies, Ferran, per enllaçar el bloc! Un petonet gros!

Ferran d'A ha dit...

Quan ho vulguis Lluís, en parlarem. Petó rebut Anna! Sou tots dos molt "macus"!!

Terrassa.net