On tenim la lluna ara? i el sol!

diumenge, 27 de gener del 2013

JOAN MARGARIT, CONVIDAT DEL GRUP REVERSOS



Joan Margarit llegeix un dels poemes.


En Joan Margarit va ser convidat pel grup de poesia Reversos a una xerrada-col·loqui, celebrada el passat 22 de gener a l'espai Vilaweb, en la qual es van recitar poemes del seu darrer llibre: Es perd el senyal. Amb aquesta sessió inaugural s’inicien les sessions d’enguany del nostre grup de poesia.



A la xerrada, en Joan Margarit va explicar aspectes relacionats amb la temàtica dels poemes que conformen el llibre, la relació amb la cita d’en Josep Pla sobre les biografies i la capacitat de la poesia, a diferència de la prosa, de provocar en els lectors un accés i una identificació amb els seus propis records i vivències. Va ressaltar la importància de la cultura i de l’art (la música, la poesia...) com a eines que ens ofereixen refugi i escalf en situacions d’intempèrie personal.

A la sala Vilaweb, durant la xerrada amb en Joan Margarit.

Aquí teniu un dels poemes que va ser recitat en la part corresponent a la lectura pel grup Reversos:


Núvols blancs en l'aire blau 

Així és a vegades de net el meu record. 
El teu no ser és lluminós com tu, 
per això no he buscat cap més consol 
que sostenir el fil del teu somriure. 
Per no perdre't, avui no em cal tancar 
tan fort el puny com a la teva mort. 
Però succeirà. 
Serà quan, en un dia de molt vent, 
deixi anar el fil del teu estel, Joana. 

Joan Margarit, Es perd el senyal.



Liudmila Liudsko, de nacionalitat bielorussa, és investigadora i professora de psicologia i intèrpret de rus.  Va participar en el recital amb la seva traducció al rus d'un dels poemes de Margarit: Xostakòvitx. Simfonia "Leningrad", del llibre Casa de Misericòrdia. Volem agrair-li la seva interessant aportació.


Xostakòvitx. Simfonia "Leningrad" (Traducció al rus de Liudmila Liutsko)


Liudmila Liudsko durant la seva intervenció


En el següent enllaç de Vilaweb podeu trobar un resum de l’acte, una petita entrevista al poeta i a alguns dels membres de Reversos on expliquem les activitats del grup de poesia:


Joan Margarit en un moment del col·loqui.

La xerrada completa, lectures i el col·loqui en aquest altre vídeo:

Xerrada íntegra de Joan Margarit a l'espai Vilaweb


Alguns dels components del grup Reversos amb en Joan Margarit.
Reportatge fotogràfic: Aureli Ruiz
Vídeos : Vilaweb

7 comentaris:

noves llunes ha dit...

Bona nit, Empar:

Quin gran nivell que esteu assolint el vostre grup "Reversos". Ja m'agradaria tenir per aquestes contrades alguna cosa semblant. El Joan Margarit, considere que a més a més de la seua dimensió com a poeta, és un gran teòric del fet poètic, el futur de la Poesia... I pensant en aquestes coses, m´he recordat del meu paisà, el Vicent Alonso (l'autor del pròleg del meu llibre), que no sé si al remat llegiries el seu darrer llibre de poemes "En l'aspre vent del nou món."

Vaig a fer tot el possible per posar-vos en contacte amb ell, per veure si pot anar a fer una trobada amb el vostre grup on feu lectures de la seua obra. Ja m'agradaria poder anar-hi jo també per a l'ocasió, però això caldrà veure-ho amb el temps.

I ara, canviant totalment de tema, vull recomanar-vos a tu i també al Ferran, el blog que acaba d'encetar el meu amic Francesc-Andreu García i Ibañez "pakiu". És un amic de la meua infantesa, i pense que val la pena seguir-lo. Crec que ja el vàreu conèixer al Festival GOde Poesia, i a més a més, és l'autor de la foto que va eixir a "Enfilant finestres" d'aquell poema que em dedicares sobre la degradació de l'Horta...

No m'enrotlle més, ací teniu l'enllaç amb el seu blog:

http://pakiu.blogspot.com.es/

Records als homenots...

Anònim ha dit...


Quina passada i quin luxe!
Quina vetllada devíeu passar.

El poema transcrit impressionant. Amb el vostre permís me'l posaré al blog un dia d'aquests!

Molts petons!

Empar ha dit...

Gràcies, Francesc, i Mariona!

Un luxe dels bons, certament..., vam aprendre molt, sobretot de la seves concepcions del fet poètic, com bé dius, Francesc. De fet, cada poeta pot tenir percepcions lleugerament diferents o inclús oposades i aquí rau precisament la grandesa de la poesia: de totes les visions, de totes les perspectives podem gaudir d’un panorama més ampli i enriquidor.

Sí, Francesc, vaig tenir la oportunitat de llegir el llibre del Vicent Alonso i em sembla recordar que tinc un dels seus poemes publicats a “Enfilant finestres”. M’agrada moltíssim, per nosaltres seria un honor que pogués venir a una de les nostres trobades. No hi ha pressa, Francesc, estaria bé que poguessis acompanyar-lo també.

Gràcies per la recomanació! Segur que el bloc del teu amic val molt la pena.

Mariona, el poema és tot teu també!

Abraçades als dos,

empar

Eduard ha dit...

No fa gaire vaig poder assistir a una xerrada de Margarit, introduïda per Jordi Llavina, i a una lectura de poemes del seu últim llibre. Segur que vau gaudir aquesta trobada tant com jo aquella.
Magnífic treball el vostre!

Empar ha dit...

Gràcies, Eduard. Vam gaudir molt de la seva xerrada, dels poemes i del seu tarannà; és un gran apassionat de la poesia i de la música... Una jornada inoblidable, certament.
Una abraçada,

empar

Olga Xirinacs ha dit...

La poesia empara,
prou que ho sap Margarit,
que és arquitecte,
i ho saben tots aquells
que escriuen versos.
A l'empara d'Empar
aquests Reversos.
*
OX

Empar ha dit...

Moltes gràcies, Olga, bellíssimes paraules les teves...
També ens plauria molt comptar amb tu en alguna de les nostres sessions!

Una abraçada.

Terrassa.net