On tenim la lluna ara? i el sol!

dilluns, 20 d’agost del 2012

EL SEXENNI DE MORELLA

Aquesta setmana es celebra el Sexenni de Morella, una festa que, com el seu nom indica, es celebra cada sis anys a la mateixa Ciutat. És un fet força corrent que per aquestes terres, i amb tot el respecte que aquestes coses mereixen, es celebrin els quinquennis per agrair allò extraordinàriament viscut pels avantpassats, gràcies a qualsevol fet o per agrair a la Verge de torn alguna salvació miraculosa, en el cas que ens acull avui, la Verge de Vallivana. Però a Morella, en lloc de fer-ho per quinquennis, ho fan per sexennis, precedit l'any anterior per l'Anunci, on es proclama la festa.

Morella (Maestrat)

El divendres passat nosaltres estàvem a Morella, era el dia que començava la festa que dura fins el proper cap de setmana (dilluns 27 de fet). Dissortadament, no vàrem veure res del tot que hi passa durant aquestes festes. Estava, això sí, molt animada la Ciutat, amb gent vinguda d'arreu, i és que si per un casual t'estàs a tocar de Morella, paga la pena fer-hi una visita. I nosaltres ja feia uns de quinze anys que no ens hi acostàvem. 
Ja tocava.

Un jardí dedicat a la poesia.
No sé si cal comentar que, després de pujar al Castell i baixar-ne, vàrem passar pel diminut Jardí dels poetes, on l'Estellés hi té dedicat aquest poema que us mostro a la fotografia.


Una banderola anunciadora del sexenni

Tot i el disgust de no poder viure la festa d'una manera més tangible, alguns detalls ja feien viure l'ambient, i la gent de la Ciutat, com sempre tan oberta i amable, encara feien més agradable el passeig. Malgrat tot, un d'aquests ciutadans amables ens va comentar que això de viure en una ciutat de postal té força inconvenients començant per l'aparcament. Però també afegia que l'Ajuntament feia els impossibles per fer més agradable la vida dels seus vilatans, que també cal ser agraït. Això ens ho deia l'home de dins del seu cotxe i, tot fent marxa enrere, sortint amb tota la precaució del món del seu garatge encabit en un carreró empinat i estret.


Detall d'un guarniment de la festa

No serem nosaltres qui us explicarem de què va la festa, però a la foto anterior podeu observar un detall penjat en un dels carrers que ja començaven a guarnir-se. Però això començava quan ja ens era arribada l'hora de deixar la Ciutat i tornar a l'hotel on ens estàvem hostatjats, tot anant cap a la costa llevantina.

Això sí, en sortir per la Porta de Sant Miquel, vàrem veure una bona gentada esperant l'arribada de la verge de Vallivana, que venia en processó de la seva recollida ermita, a vint-i-dos quilòmetres de la Ciutat.

A sota els gegants, a la porta de l'ajuntament, esperant el moment de viure la festa en directe.
Els gegants a punt per la festa

Per cert, nosaltres ja ens hem reservat les vacances de l'agost de 2018, per visitar un altre cop Morella, i aquest cop no volem perdre'ns gairebé res de la festa.
Recordeu, el 2017 l'Anunci, on sembla que també la fan grossa. I el 2018, el 54 sexenni.

I ara sí, aquí teniu uns enllaços que us parlaran de la festa, amb tot tipus de detall.

* Per començar, ho fem amb la pàgina de l'Ajuntamnet.

* Una pàgina de la Morella Turística.

* Més informació sobre el Sexenni.

* La wiki també en parla, aquí.

* I si vols descarregar-te el programa sencer del 53 Sexenni de Morella, aquí el teniu en PDF.

En aquest petit vídeo, retall d'un assaig en el carrer, podem veure com hi estan d'involucrats els habitants de Morella amb la seva festa del Sexenni.


En el Youtube hi ha un grapat de vídeos on es poden veure danses i altres fets relacionats amb la festa, com l'anunci per exemple. També us convoco a fer-ne una visita.


I si podeu anar-hi, no ho deixeu per d'aquí a sis anys!!

(Les fotos són de l'Empar Sáez i el Ferran d'Armengol)

Terrassa.net