On tenim la lluna ara? i el sol!

dijous, 9 de juliol del 2009

Marlene Dietrich




Marlene Dietrich

En sortir de l’Hotel, gairebé cada dia passàvem davant del Bar Marlene amb el rostre de l’artista esgrafiat als vidres. Es poden trobar a Berlín petits racons que serven el seu record: una plaça duu el seu nom al bell mig de la ciutat, a prop de Potsdamer Platz, i una part del llegat de l’actriu s'exibeix al museu de cinema (Kinemathek).
Nosaltres vam trobar la seva essència en els til·lers de la avinguda Under den Linden, i en els magnífics exemplars que omplen el parc Tiergarten. Marlene Dietrich cantava: ...mentre els til·lers floreixin en Under den Liden, Berlín continuarà sent Berlín (Solang’ noch unter’n Linden). Estaven florits la setmana que vam visitar Berlín, i la seva olor dolça i penetrant encara la respiro. En tornar del viatge, i parlant d’aquest record, en Ferran em va dir que cada ciutat tenia el seu aroma, i penso que té raó, i que de la mateixa manera que es guarden les fotografies haurien d’existir uns potets on posar-hi la fragància de cada indret, o de cada paratge que visites o que hi vius una temporada. Altrament, diuen que els records olfactius són dels que més perduren.

La cançó que podeu escoltar “Que s’ha fet d’aquelles flors?” la va composar Pete Seeger en els 60 i es va inspirar en un tema folk ucrainià. Marlene la va interpretar en francès al 1962 en un concert de la UNICEF. Posteriorment també la va gravar en alemany i anglès.
Gaudiu-la!


Empar

2 comentaris:

Joan Vicenç ha dit...

Nosaltres som natura, si. Les mans... aturau-vos, anau alerta! Som, podem ser alegria, la que expressen moltes mans i aquesta bella, dolça, asserenada cançó que tan ben encertadament ens oferiu. Una abraçada. Salut.

Valentí Nadal ha dit...

Sí, Empar, de segur que els potets ja els tenim en el cervell així que en evocar una imatge o un paisatge, també podem sentir interiorment una olor com si es tractés d'una sinestèsia odorifera.

La Marlem Dietrich m'encanta quan canta aquestes cançons folk. També m'agradava molt quan la cantaven en Peter, Paul and Mary. Ara fa un parell d'anys que la Mary va morir després d'haver superat un temps el càncer que va patir.

M'encanta passejar per Unter der Linden.

Terrassa.net