On tenim la lluna ara? i el sol!

diumenge, 4 de juny del 2017

BESTIARI (Edicions SECC) 2017

Què dir-vos d'aquest llibre? Doncs que fan falta més editorials que mostrin interès pel fabulari català. I no sols això, sinó que per tota la literatura fantàstica. En altres llocs del món dóna molta corda la fantasia i el terror. I família, aquí també hi ha Minairons literaris que volen trescar lletres. Sí, ja ho sé, hi ha molta activitat darrerament, però sols som quatre "frikis" que els hi fem cas?


Però ara vull centrar-me en les casualitats actuals. Curiosament, fa dos anys, vaig participar en la meva primera operació fantàstica que la petita editorial Orciny Press va engegar amb la seva "Catalunya Mítica". He dit petita editorial, però això no vol dir que ara mateix no sigui una editorial forta pel volum de llibres publicats el darrer any, malgrat la seva mesura reduïda, abasta un ampli camp de la fantasia i d'un estil literari que comença a tenir força adeptes també aquí: el Bizarro (en català no tenim encara una paraula concreta que defineixi l'estil rar "bisarresc" aquest.)



Del llibre "Catalunya mítica" ja se n'ha parlat a d'altres blocs, i jo sols puc afegir que si no el teniu a les vostres lleixes us perdeu un llibre amb dos guardons Ictineu que actualment se'ls lliura sota el sostre de la Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasia, la també coneguda Sc2f2.

Un altre dia també us en parlaré de la Societat.

Com ja he dit, avui toca parlar del "Bestiari" d'Edicions SECC, també una menuda editorial que tot just va començar a publicar l'any passat, i amb una clara intenció de dur la fantasia en català un pas més enllà, cosa que és d'admirar, i que de fet, no ha de ser gaire difícil, ja que ara mateix està encara a la línia de sortida, amb algunes excepcions, diguem-ne, excepcionals. Però en aquesta entrada em vull centrar en el relat curt, la narrativa llarga té actualment un cert ressorgiment, però el cert és que de moment, la fantasia en català no té mercat...

La fantasia en català no té mercat? (No penso parlar-vos del Marc Pastor aquí, ja tindrà un altre entrada potser, en un futur) Ni sembla que intencions de que en tingui, per part de les gran editorials que resideixen al principat. Sols les aquí esmentades i algunes excepcions com Edicions Xandri que té un catàleg ara mateix curt de fantasia, com tampoc no puc oblidar d'esmentar a Males Herbes, Hermenaute, i alguna de pes com Pagès Editors. Esta clar que me'n deixo alguna, però no anirem gaire més enllà. Hi ha llibres en català d'editorials que publiquen fora de Catalunya, sí curiosament, i ho fan en català, com si ens digueren: si no ho feu vosaltres, algú altre ho haurà de fer. A les Espanyes i a les Amèriques això sembla que ho tenen més clar.


I què dir-vos de la gent que ha portat a les llibreries el Bestiari?
Doncs que volen fer alguna cosa diferent, amb presentacions diferents i una manera diferent de vendre el seu producte, sense oblidar la qualitat.


En aquest vídeo podeu observar una mostra reduïda de què volen fer per engrescar la gent a llegir, joves i grans, tot mitjançant un joc literari, una gimcana que anomenen "Mircana"

I també volen fer una aposta pel disseny gràfic, ja que tots els relats d'aquesta antologia porten una imatge de la bèstia que mostren, com un exercici didàctic i diferent.

Els autors, jo entre ells, que han dut a terme aquest recull antològic, la majoria pouen la seva inspiració en les fonts del fantàstic i/o del gènere negre, i això em fa pensar que els generes haurien d'anar desapareixent dels conceptes literaris bàsics, sí que caldrien com a referent puntual, per catalogar, però fa lleig catalogar, no? Alguns dels autors tenen obra publicada en solitari i d'altres ens dediquem a anar engreixant antologies diverses, i si pot ser, que tinguin un cert aire fantàstic. 
El pròleg està escrit per Jordi de Manuel, un consagrat que ha tocat diversos estils entre el negre i la fantasia. És un dels autors reconeguts d'aquesta antologia, i si no ho és, no seria just. I tot seguit us cito els noms dels autors per ordre de sortida en el llibre, que són: Mercè Bagaria, Ignacio J.Borraz, Toni Mora, Ferran d'Armengol, Hugo Camacho, Sergi Alvarez, Ramona Solé, Alícia Gili, Edgar Cotes, Sílvia Romero, Sergi G. Oset i Sónia Boj. 
Hi ha dos il·lustradors, la Meritxell Ozcáriz i el Bernat Gomez, que han donat la seva visió de les bèsties que descobreix aquest recull.

Una senzilla cerca a internet us mostrarà que la majoria d'aquest autors no són uns autèntics outsiders de la literatura, són uns autèntics gladiadors en sorres de diversos estadis, no els menystingueu, són tots i totes gent honesta que treballa per engrandir la nostra cultura.

No cal fer-se el boig, aquesta literatura és de la bona, i les etiquetes fantàstiques que tant espanten a alguns, són la raó de que existeixi aquesta col·lecció d'edicions SECC. Cal normalitzar l'escriptura que parli de: la Balanguera, la Basarda, la Dama Blanca, els Dips, les Falugues, els Gambuzins,  el Gatillop, la Ginebreda, els Minairons, Na Margarida Enganxa, la Simanya, i els Tombatossals. Això, en d'altres indrets literaris succeïx i amb escreix, parlant dels seus mons fantàstics i amb tota naturalitat. A casa nostra, la cosa no s'hauria de quedar aquí, hi ha moltes més bèsties en el costumari, però el llibre no dóna per a més, de moment.
 
En aquest recull hi ha relats fantàstics, realitat màgica, ciència ficció, distòpies, i tots toquen temes de la natura i els efectes de la nostra societat sobre el medi ambient, les relacions personals, de treball, de vida en general. No és un llibre de fantasiosos desvagats, són uns relats que clamen als quatre vents que cal prendre mesures, entre tots, per deixar un món millor als nostres fills, i als nostres néts.

Us deixo amb el Dip que la Txell ha dibuixat per aquesta antologia fantàstica, un ideari mitològic d'aquesta terra. Bé! sols volia afegir un apunt més per dir-vos que, de fet, aquestes bèsties tenen diversos orígens, poden venir del món l'islàmic o del celta i estan repartides per tot un ampli territori de cultura germana, les Balears, València o el Principat. Som terra de pas, on la barreja ens ha conferit aquest esperit contradictori que ens és tan evident i conflictiu a l'hora de prendre decisions. 

 
El Dip, segons Meritxell Ozcáriz

Hi ha molta més teca per parlar sobre aquest llibre, em quedo curt, però aleshores hauria d'escriure un llibre per parlar-vos del llibre, i el millor és que el llegiu vosaltres.


Primera Edició març 2017
"diversos autors"
Edicions SECC
isbn: 978-84-945902-2-1



Ferran d'Armengol
Terrassa, Juny 2017

Terrassa.net